joi, 29 aprilie 2010

Nu exista idei proaste !


"Omul care nu face niciodata nicio greseala este omul care nu face nicidoata nimic" Theodore Roosevelt

Oamenii se tem ca nu cumva ideile lor sa fie considerate stupide. De aceea isi elaboreaza conceptele pe baza unei gandiri vechi care, desi nu si-a dovedit functionalitatea, pare de bun simt. Este o atitudine potrivita pentru a evita ridiculizarea, dar nepotrivita pentru rezolvarea problemelor. Pentru a crea o solutie stralucita, aveti nevoie de idei noi, dintre care cele mai multe vor parea absolut stupide.
Ideile proaste sunt aproape la fel de folositoare ca si cele bune. Ele sunt esentiale pentru elaborarea unor solutii bune. Inovatia merge rareori pe un drum direct de la enuntul problemei la solutie. Calea spre o solutie de exceptie este sinuoasa, cu multe cotituri si reveniri. De-a lungul ei apar multe greseli care sunt esentiale pentru gasirea solutiei finale. Ar fi frumos sa putem evita toate greselile dintre definirea problemei si gasirea solutiei, dar un asemenea noroc este mult prea rar.
Alexander Fleming a fost entuziasmat cand a observat ca lacrimile inhibau dezvoltarea bacteriilor. A incercat sa gaseasca o metoda prin care sa dea lacrimilor o utilizare medicala, dar n-a reusit. Ideea respectiva l-a condus insa catre o alta idee importanta - ca anumite substante pot anihila bacterii daunatoare fara sa faca rau pacientului.
Cand Fleming a descoperit cateva mucegaiuri care inhibau dezvoltarea bacteriilor, le-a recunoscut imediat importanta. Aceasta descoperire a condus la obtinerea penicilinei, care a salvat milioane de oameni. A fost un urias progres medical in istoria omenirii- si a pornit de la o idee gresita.
Statuia Libertatii ar fi trebuit ridicata in Egipt. Asa era planul original. Trebuia sa fie un far pentru Canalul de Suez. Auguste Barthodi a lucrat la proiect ani de zile. Desi definitivat, acesta nu a fost niciodata pus in practica din cauza lipsei de fonduri. Monumentala munca de conceptie si artistica inglobata in proiect a parut o uriasa irosire, pana cand s-a ivit ocazia potrivita. Dintr-odata, ideea a capatat o faima si un succes de exceptie.
Gail Borden a fost ridiculizat pentru ideea sa de a muta intreaga populatie din Galveston, Texas, intr-o cladire rece, pentru "a ingheta boala". Oricine a trait langa Galveston stie ca nu era o idee rea, dar au trecut multi ani pana cand a devenit practica. Totusi, ideea lui Borden l-a indrumat catre prevenirea bolii prin prevenirea alterarii laptelui. Cativa ani mai tarziu, in timpul traversarii Atlanticului, mai multi copii de pe vas au murit din cauza laptelui stricat, intarindu-i hotararea de a preveni boala provocata de produsele lactate alterate. Borden a reusit sa revolutioneze industria produselor lactate producand lapte condensat si conservandu-l in bidoane.
In prezent "infloresc" de asemenea o multime de idei proaste. Nu sunt prea multi ani de cand ideea de videotext a murit in multe tari inainte ca majoritate oamenilor sa fi apucat sa afle despre ea. Videotextul permite accesul la informatii de genul stirilor, vremii, prin intermediul televizorului. Sa fi fost un concept Chris? Intrebati-i pe pionierii videotextului care au devenit miliardari transferand in domeniul internetului cunostintele despre videotext

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu