marți, 4 mai 2010

Ce e charisma? Ce inseamna lider?


Dupa parerea mea, asa ceva ca charisma nu exista. Oamenii nu stiu cum sa descrie ceva care nu are o oarecare integritate si stabilitate, astfel ei zic ca acea persoana este "charisma"-tica. Daca iti rezervi un timp si incepi sa-i analizezi, observi ca ei toti au o trasatura mare si comuna... Ei au un FRAME (un punct de vedere, o pozitie) atat de puternic incat oamenii care il inconjoara sunt atrasi in lumea, in realitatea lui. Orice ar face ei reflecta un FRAME foarte evidentiat, care contureaza orice actiunea a sa in realitate lui individuala. Ei tind sa-si implimenteze caracterul, opinia sa intr-o problema pusa in discutie. Iar toti cei care participa la discutii ii respecta strict regulile realitatii lui. Ei se trateaza pe sine cu o subiectivitate si integritate insa ei nu vor lasa sa treaca privirile sau vorbele rele despre ei, care exprima nerespect, ba chiar ajung sa fie pedepsiti...
Deobicei liderii sunt acele persoane care reusesc sa-si implimenteze regulile sale intr-un grup social, ii face pe ceilalti sa le urmeze in strictete, dar pentru a nu fi umiliti, el ii ofera la fiecare libertatea de a se exprima.

Dar, daca luam din radacina, toate acestea sunt instincte animaliere, care au pus baza acestor categorii sociale si au facut sa existe asa ceva ca grupuri, lideri, sclavi, comunitati etc.

Iar pentru barbati le-ar fi interesant ca intrun grup social, in majoritatea cazurilor femeile sunt destinate lider-ului...Asta tot e un instinct animalic, care se caracterizeaza prin gena care raspunde de instinctul de a transmite informatia ereditare si de al face cat mai perfect prin a alege cel mai bun "exemplar" al sexului masculin, care in 99% cazuri e liderul, sau cel ce conduce pe ceilalti.

Sunt multe exemple de oameni renumiti charismatici, de aceia si au ajuns cu acest status, fiindca au reusit sa-si implimenteze propriul FRAME intr-o societate atat de mare, ca a cuprins tari intregi, si a cucerit atatea inimi.

Pentru a dobandi acel status de lider ai nevoie de mai multe calitati ca responsabilitate, generozitate, modestie, politete, maniere bune etc si vointa sau puterea care impreuna cu lipsa de frica te pot ajuta sa ajungi acolo unde ai pus marcajul. Dar, desigur ca in oricare situatie , sunt exceptii a liderilor sau a oamenilor cu charisma puternica. Un exemplu de charisma "negativa" ar fi Hitler.
Ce inseamna "charisma negativa"? Deci e acelasi FRAME minus toate trasaturile de mai sus cu exceptia responsabilitatii, obiectivitatii si subiectivitatii.
Multi il detestau, il numeau de rau,a facut numai rau in lume pentru unii, bine pentru altii... dar toti il stiu pe el de rau, ca a fost un nebun istoric... Ok, dar anume el a avut pe timpurile celea cele mai multe femei si cei mai multi fani. Exista chiar si un film documentar.

Un comentariu:

  1. Vreau sa zic ca oamenii vesnic critica din partea negativa doar pentru ca cineva este mai puternic sau mai bun in ceva sau..altfel :)
    El a reusit sa conduca practic "omenirea", ceea ce oamenii nu pot realiza ca este posibil si nu doresc sa recunoasca ca au fost redirectionati .

    RăspundețiȘtergere