vineri, 27 august 2010

Ce sunt programarile sociale?



Ce se subintelege ca programare sociala. Toti stim ca programarea este un sistem complex de algoritmi care ruleaza, intr-un fel sau altul, dupa un mecanism bine stabilit. Iar social, inseamna toti oamenii din jur, cercuri sociale, clase politico-economice si religioase. Iar programele sociale, sunt niste mecanisme, niste forme de reactiune a oamenilor la anumiti stimuli sociali.
De ce vreau sa ating tema asta, fiindca observ oamenii devin obsedati de criticile din jur si limitati cand vine vorba de a solutiona o problema, le e frica ca opiniile lor sa nu coincida cu asteptarile celor din jur, le e frica sa abordeze oameni care le sunt interesanti, le e frica sa cunoasca, sa incerc lucruri noi... si toate din cauza programarii sociale. Fiindca ratiunea, nu paseste mai departe de programa care i s-a fost tiparita dinainte.
De unde vin aceste programari sociale ? Pai, ele ne sunt bagate in cap inca decand incepem sa interactionam cu obiectele din jur, pana la primele observatii a parintilor ca "-Obraznicule, cine face asa?" sau "-Nu e bine sa faci asta?" Si la intrebarea "-De ce" ca intotdeauna raspunsul nu-i sau "-Asa trebuie..." . Odata cu educatia mai vin si cercurile sociale, scoala, universitatea , locul de munca. Unde in prezent, institutiile de invatamant mai mult seamana a "Adaptarea copiilor la supunere" decat la invatatura. Dar ma rog, au si ele cateodata partile lor pozitive, daca reusesti sa fii printre primii, inveti sa cresti in societatea, acumulezi experienta, si devii cineva, dar altii se inhibeaza si raman la acelasi nivel mereu.
In ziua de azi, televizorul, reclamele, revistele, si alte surse mass-media ne impun noi modele, noi stereotipuri, noi gusturi. Fara sa observam incepe sa ne placa ceea ce ne da oamenii din jur, incercam sa ne adaptam acestor conditii pentru a fi acceptati in societate, incepi sa te validezi subconstient.
Ca exemplu ar fi fetele. Acum sa te gandesti la o femeie perfecta la exterior, cum ar arata ? 1.85 , 90-60-90, bruneta/blonda, ochi mari, buze mari si moi, nasuc drept, figura de model si bla bla. Si de ce noi credem ca asta e frumos ? V-ati intrebat ce ar fi daca in loc de fete slabute si inalte, pe coperta revistelor ar incepe sa pune asa fete :

Si la televizoare, in internet ar incepe sa reclameze diferite produse, doar femei d-astea care in trecut se considerau divine si intruchiparea frumusetii, atunci ce ar fi ? La barbati ar incepe sa se dezguste cand o sa vada vreo femeie gen "Angelina Jolie" si sa simpatizeze tipe ca in pictura... iar femeile ar incepe sa se adapteze sub stereotipul dat pentru a fi acceptati de barbati, de oamenii din jur. Asta nu inseamna ca gata, trebuie sa fugi dupa fete pline ca in imaginea de mai sus, asta inseamna ca trebuie sa-ti dai seama ce vrei tu, si nu altii...

Programarile sociale sunt prezente nu numai in femei si barbati, dar PESTE TOT, incepand de acasa cum te scoli dimineata si pana ajungi seara obosit acasa si te culci.

Am inclus si o parte din filmul "Fight Club" cu Brad Pitt, ascultati ce zice :
http://www.youtube.com/watch?v=nQHT376P2qI

As putea scrie foarte multe exemple, dar cred ca mi-ar lua toata noaptea. Cel mai bine ar fi sa intelegi singur ce vrei de la viata, incotro o iei, de ce faci anume asa, si daca iti place intradevar ce faci, nu o faci doar de dragul celorlalti, ca trebuie, sau ca asa va fi mai bine. Fiindca "asa ca trebuie" nu o sa se termine cu prea bine, fiindca e construita pe baza acestor programari, care tie pur si simplu poate sa-ti fie sila mai tarziu, dar drum inapoi nu mai ai...

Incearca sa intelegi ce iti place sa faci, cum iti place tie sa faci, si de ce? Vezi, te duci la sala sa-fi bagi volum in muschi, pentru ce? fiindca asta le place fetelor ? si vor fi mai atrase de tine ? Gresit! Ceea ce-ti pare ca le atrage le respinde, iar ceea ce-ti pare ca le respinde, le atrage. Daca nu ai 2 capuri, sau ai 3 maini atunci poate ar fi problema. Daca nu , atunci ar trebui sa intelegi, te duci la sala fiindca tu VREI ? sa arati mai bine, te vei simti mai bine in asa corp, sau le vor place celor din jur cum arati? . Dar nu complica prea mult lucrurile cand zic sa analizezi asa mult, incearca sa vezi totul de la radacina, sa vezi de unde vin dorintele tale, si daca observi cum te-ai bagat si te conduci dupa anumite modele, incerci sa-ti impui o anumita atitudine sau stereotip, opreste-te, mediteaza, inspirat adanca in piept si incearca sa spargi aceste reguli si sa iesi din tipare.

Un comentariu:

  1. Aici :
    http://www.ahasoftware.x10.bz/MesajeSubliminale.html
    Puteti descarca un soft util pentru: insanatosire, prosperitate, fericire, bunastare, soft care are ca principiu dinamizarea benefica a subconstientului prin mesaje subliminale sau liminale.

    RăspundețiȘtergere