joi, 29 aprilie 2010

Cum sa gandesti ca Einstein ?!


"Intreaga stiinta nu este mai mult decat rafinarea gandirii de fiecare zi"
Albert Einstein

Indiferent de varsta sau educatie, oricine poate gandi ca Einstein. Pana si expertii pot deveni inovatori de exceptie. Cariera lui Alexander Graham Bell de profesor la o scoala pentru surdomuti l-a ajutat sa cunoasca multe lucruri despre vorbire atunci cand a inceput sa lucreze la telefon. El avea si alt avantaj: nu stia prea multe despre dispozitivele electrice. In timp ce toti ceilalti se straduiau sa imbunatateasca telegraful, Bell a incercat sa imite functionarea coardelor vocale. Dupa ce a inventat telefonul si s-a imbogatit, s-a indreptat catre alte domenii, unde a incalcat din nou regulile. A construit zmeie uriase care puteau ridica in aer un om, ambarcatiuni cu aripi portante si a perfectionat fonograful. A continuat sa inventeze toata viata, nelasandu-se "intimidat" de specializare sau de varsta.
Lipsa maturitatii, a educatiei sau a experientei nu reprezinta nici ele un impediment. Cei cu mai putina experienta reusesc de mult ori in situatii in care contemporani de-ai lor, mult mai cunoscatori, esueaza. Asa si este firesc, pentru ca au marele avantaj de a nu avea regulile atat de adanc inradacinate.
A gandi ca Einstein nu este un lucru complicat, dar nici usor. Este ca si cum am scrie cu cealalta mana. Pare ciudat sa ne scriem numele cu mana stanga daca suntem dreptaci si invers. Vrem sa revenim cat mai repede la normal, adica asa cum ne este mai usor. A gandi ca Einstein este cam la fel. Trebuie sa luati in considerare idei pe care bunul simt le-ar respinge cu indignare ca fiind absurde. Va trebui sa incalcati reguli la care tineti, sa nesocotiti precedente sacre, sa ganditi in mod eretic. Din fericire, daca sunteti intr-o dispozitie potrivita, va fi o adevarata distractie. Gandirea "ambidextra" a lui Einstein a schimbat lumea. Daca veti gandi mai mult ca el v-ati putea schimba viata.
Gandirea lui Einstein cuprinde un set de tehnici care imita felul in care aborda el rezolvarea problemelor. Ea inseamna a lua ca tinta problemele reale, a sparge tiparele, a incalca regulile, a cultiva idei copilaresti, precum si alte obiceiuri care pentru Einstein erau firesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu